meny
Artikler om fertilitet | Goda råd för att uppnå graviditet

3 helt vanliga frågor om graviditet

Vi ger dig svar på 3 mycket vanliga frågor om graviditet

1. Hur lång tid tar det att bli gravid?

Hur lång tid det tar för att bli gravid vet du inte i förväg. Om du inte blir gravid med detsamma är det ingen orsak till panik. Det är helt normalt.

I genomsnitt tar det 7 månader för en kvinna att bli gravid. Och då det är ett snittvärde är det lika normalt att bli gravid efter 1 månad som efter 14 månader.

Inom ett år har 85% av par som försöker bli gravida – och som regelmässigt har oskyddat samlag –blivit gravida.

Faktorer som ålder och livsstil har stort inflytande på hur lång eller kort tid det går från det att du slutar med preventivmedel och blir gravid.

2. Blir du alltid gravid om du har sex kring ägglossningstiden?

Nej, det blir du inte nödvändigtvis. Även om du har ägglossning så är chansen för att bli gravid endast ca 40% (beroende på ålder) – även om du träffar ägglossningstidpunkten exakt.

3. När ska du söka hjälp om du inte blivit gravid trots försök?

Om du har försökt att bli gravid i ett år (eller längre) utan att lyckas, kan du ta kontakt med läkare eller gynekolog och få en utredning.

Du kan också ringa tidigare om du t.ex. har en mycket oregelbunden menstruation, endometrios (vävnad som liknar livmoderns inre slemhinna utanför livmodern i bukhålan) eller skador eller komplikationer i livmoderregionen.

Om du får medicin som du vet kan påverka fertiliteten, är det också en god idé att kontakta läkaren tidigt.

Om du vill veta ännu mer om hur lång tid det går innan du blir gravid – och få veta vad kvinnans cykel och ålder har för betydelse för fertiliteten, kan du läsa den här artikeln nu: Hur lång tid tar det att bli gravid

Källor:

Hur lång tid tar det för att bli gravid? Läs mer här

Hur stora är chanserna för att bli gravid?

Relaterede artikler

Många saker i din vardag och i din livsstil kan påverka möjligheten för att du kan bli gravid. I den här artikeln kan du läsa vilka saker du ska vara uppmärksam på.

Läs mer

Har du folsyrebrist under graviditeten kan din baby få ryggmärgsbråck. Läs här hur mycket folsyra du behöver och hur du kan förebygga innan du blir gravid.

Läs mer

Endometrios är en kronisk sjukdom som drabbar var tionde kvinna i Sverige. Läs mer om symptomen, hur den påverkar kvinnans fertilitet och hur endometrios behandlas här

Läs mer

I den här artikeln ger jag dig all information du behöver för att du ska kunna hitta din ägglossning och lära dig hur du beräknar din ägglossningstidpunkt.

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar