meny
Artikler om fertilitet | Nyheter om fertilitet

Barnlöshet – den nya folksjukdomen

Fertilitetsbehandling används mer idag än någonsin tidigare, och varje år blir ca 10% av alla bebisar födda efter att föräldrarna fått någon form av fertilitetsbehandling.

Detta tal är stigande, och visar en klar tendens om problem i förhållande till svenska mäns och kvinnors generella fertilitet, och att barnlöshet har nått höjder som kvalificerar den som en ny folksjukdom i det svenska samhället.

Därför blir också fertilitetsrådgivning mer och mer efterfrågat.

Vad är ofrivillig barnlöshet?

Man räknar med att ett par som vill bli föräldrar normalt uppnår graviditet inom de första 12 månaderna.

Vissa kvinnor blir ganska snabbt gravida efter att ha slutat med preventivmedel, medan det för andra tar lite längre tid.

Om paret inte blivit gravid inom ett år, börjar man att överväga om det finns omständigheter som gör att graviditeten uteblir.

Man kallar det för infertilitet, eller ofrivillig barnlöshet. Har paret redan gemensamma barn sedan tidigare benämns det som sekundär ofrivillig barnlöshet, eftersom paret tidigare visat att de kan få barn tillsammans.

 

Barnlöshetsutredning – för att hitta orsaken bakom utebliven graviditet

När kvinnan inte blir gravid trots samlag med bra timing kring ägglossningen, väljer paret ofta att ta kontakt med läkare för att ta reda på varför graviditeten uteblir. Om paret har försökt i mer än 12 månader utan att lyckas, påbörjar man en infertilitetsutredning för att undersöka varför kvinnan inte blir gravid.

Både mannen och kvinnan går var för sig igenom egna utredningar, som bl.a. omfattar blodprover.

En barnlöshetsutredning kan vara en lång process, och vara mycket påfrestande för parförhållandet, inte minst för deras sexliv. Många tankar och oro kan visa sig undervägs, men värst är nog väntetiden.

FertilitetssamtaleDet mesta av tiden under en infertilitetsutredning väntar man nämligen på nästa undersökning som är bokad, eller så väntar man på svaret på det senaste provsvaret.

Det är viktigt med en noggrann utredning för att avgöra bästa behandlingsmetoden, och att paret får de bästa chanserna för att det slutar med att de får ett barn efter behandlingen.

 

Orsaker till barnlöshet/infertilitet hos män

Om mannen har problem med att göra kvinnan gravid, är orsaken till det en nedsatt spermiekvalitet, och det kan finnas 3 orsaker till att spermiekvaliteten inte är tillräckligt bra. Det är:

  • Att könshormonerna som styr spermieproduktionen inte fungerar som de ska
  • Att det inte sker någon spermieproduktion i mannens testiklar
  • Att mannens testiklar inte har fallit på plats som de ska

Mannen har oftast inga symtom på att han har en nedsatt spermiekvalitet, så endast en spermiekvalitetstest kan avslöja tillståndet.

Det mannen kan försöka göra för att förbättra spermiekvaliteten, är att börja ta ett kosttillskott, och i övrigt prioritera en hälsosam livsstil generellt.

 

Orsaker till barnlöshet/infertilitet hos kvinnor

Om en kvinna inte kan bli gravid, kan det finnas flera orsaker, och det är därför viktigt men en mycket noggrann infertilitetsutredning av kvinnan, för att hitta orsaken till den uteblivna graviditeten.

Några av de orsaker som kan göra att en kvinna har svårt – eller inte kan – bli gravid, är följande:

  • Kvinnans ägg har inte en så hög kvalitet som det bör ha, och det kan bl.a. bero på kvinnans ålder.
  • Kvinnan har inte ägglossning. Det kan bero på problem som t.ex. tidigt klimakterium eller förhöjd nivå av hormonet prolaktin.
  • Kvinnans äggledare är stängda eller delvis blockerade, vilket t.ex. kan bero på hormonella problem som t.ex. en tidigare infektion i underlivet.
  • Kvinnan har PCO, som innebär att hon har en högre nivå av manliga könshormoner.
  • Kvinnan har endometrios, som innebär att delar av livmoderslemhinnan även befinner sig utanför livmodern. Endometrios är en både smärtsam och kronisk sjukdom.

 

Är barnlöshet ärftligt?

Infertilitet, eller barnlöshet kan vara ärftligt i viss utsträckning, men det finns så mycket som spelar roll när vi pratar om barnlöshet, att forskarna ännu inte vet allt kring mysteriet i det här ämnet.

Den ärftliga delen diskuteras ofta i debatter världen runt, då det är många som funderar på om barn som är födda av föräldrar som genomgått fertilitetsbehandling är disponerade för samma problem med fertiliteten som föräldrarna.

 

Är infertilitet en sjukdom?

Enligt WHO (World Health Organisation) blir barnlöshet – eller infertilitet – betraktat som en sjukdom.

Orsaken till det är att barnlösheten kan bero på en medfödd problematik som hindrar en man eller en kvinna i att få de barn som de gärna vill ha.

 

Vad kan man själv göra vid ofrivillig barnlöshet?

sund och god livsstil

Om den ofrivilliga barnlösheten beror på medfödd problematik finns det dessvärre inte så mycket man själv kan göra för att ändra på det.

Generellt bör man följa Livsmedelsverkets rekommendationer för kost och motion, och försöka hålla en så sund och god livsstil som möjligt.

Vår hälsa är helt avgörande för att vi ska kunna få ett så bra och långt liv som möjligt – detta gäller både generellt och för de många människor som lever med barnlöshet, eller har det tätt på sig.

Källor:

Karolinska Institutet – Forskning

Lund Universitet

Vårdguiden 1177

Relaterede artikler

Många kvinnor använder varje år ett såkallat akut p-piller när de inte vill ha en oönskad graviditet. De flesta använder dagen efter-piller som man kan köpa på det lokala apoteket utan att behöva ett recept. Läs här om dagen efter-piller och dess effekt

Läs mer

I en nyligen utförd studie (Rapport-Hubschman et al., Fertility & Sterility Oct 2009), fann man att kvinnor som hanterade sin infertilitet genom mental avkoppling och genom att ’släppa taget’ om sin stress, fick en märkbart högre graviditetsfrekvens.

Läs mer

Du har säkert hört talas om östrogen. Är du kvinna och i barnafödande ålder bör du också känna till hormonet progesteron (även kallat gulkroppshormon), som dels är ett förstadium till bl.a. östrogen, men som också dels verkar i sig självt. Man kan säga att progesteron är en av nyckelingredienserna i den tidiga graviditetsfasen. Har du […]

Läs mer

Fertilitetsbehandling används mer idag än någonsin tidigare, och varje år blir ca 10% av alla bebisar födda efter att föräldrarna fått någon form av fertilitetsbehandling.

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar