meny
Artikler om fertilitet | Nyheter om fertilitet

Kan man bli gravid under menstruation?

Den kvinnliga cykeln kan verka som lite av en gåta – även för kvinnorna själva. Det som utåt visar sig vara en enkel blödning är i själva verket ett större biologiskt pussel, där varje bit spelar en viktig roll i vår reproduktion.

År 2013 visade en dansk studie att 42% av alla de medverkande kvinnorna i fertil ålder använde receptbelagda preventivmedel som p -piller, hormonspiral, p-ring, p-stav eller liknande. Detta gjorde Danmark till det nordiska land där flest kvinnor använde hormonellt preventivmedel.

Baserat på studien från 2013 kommer några av dessa kvinnor, när de vill bli gravida, vanligtvis ha använt hormonellt preventivmedel i 10-15 år – från det att de har varit 15 år och uppåt.

Hormonellt preventivmedel leder till ett otvivelaktigt lugn för den enskilda kvinnan, eftersom oron för en oönskad graviditet minskar betydligt. Men samtidigt tar det också tillfälligt bort en del av ansvaret att lära känna sin egen kretslopp och förstå hur allt hänger ihop.

Sett i det ljuset är det inte förvånande att många människor går till Google för att hitta svar på deras frågor om sex, menstruation och om den månatliga blödningen är en av de så kallade “säkra perioderna” att ha sex i.

För kan du egentligen bli gravid när du har mens, eller utesluter det ena det andra?

Kan man bli gravid under menstruation?

Svaret på frågan ligger delvis i att förstå vad menstruation betyder.

När du menstruerar betyder det att ägget som släppts från en äggstock inte har befruktats och livmoderslemhinnan (som har förberett sig för att ta emot det befruktade ägget) stöts ut i form av en blödning.

För att kunna bli gravid krävs att det finns ett ägg redo att befruktas av en spermie, och av den enkla anledningen är det osannolikt att man blir gravid när man har mens, eftersom det inte finns några ägg redo.

Att det är osannolikt betyder dock inte att det på något sätt är omöjligt att bli gravid under mensen – där är kroppen lite finurlig.

Om du blir gravid under menstruationen beror i stor utsträckning på hur lång eller kort cykel du har, och när du har oskyddat sex under processen. Eftersom spermier kan överleva i slidan i upp till 5 dagar finns det en möjlighet att ägg och spermier möts och befruktning sker.

En genomsnittlig cykel varar 28-30 dagar, och din mest fertila period (ägglossning) börjar typiskt ca 12-16 dagar före den första menstruationsdagen. För att kunna beräkna när din ägglossning sker, är det en förutsättning att din menstruation är regelbunden. Alternativet till en kalenderberäkning är att ta ett ägglossningstest som kan visa om du förväntas få ägglossning vid en viss tidpunkt eller inte.

Finns det säkra perioder att ha samlag i?

Termen ”säker period” är i själva verket vilseledande, eftersom det inte finns 100% säkra perioder när det gäller att undvika graviditet, och därför bör man alltid komma ihåg preventivmedel om man inte drömmer om en utvidgning av familjen.

Istället kan man prata om att det finns perioder då oskyddat sex är mindre benägna att leda till en graviditet, men som nämnts ovan beror det till stor del på din egen cykel.

Kan man bli gravid om man inte har menstruation?

Menstruation är en viktig ingrediens i varje graviditet. Om du inte har mens, har du inte ägglossning, och för att ett ägg ska befruktas av en spermie måste det nödvändigtvis frigöras från äggstockarna.

Kort sagt, om du inte har mens kan du inte bli gravid heller. Det finns dock ett undantag: du kan i princip bli gravid innan du får din första mens, eftersom den första ägglossningen faller 12-14 dagar innan. Det gäller både unga tjejer och kvinnor som till exempel har varit gravida eller har hormonella preventivmedel som p -piller. Deras första ägglossning kommer innan deras första menstruation, och så kan de riskera att bli gravida, även om de inte har haft mens.

Kilder:

Videnskab.dk – Danske kvinder bruger mest hormonel prævention

netdoktor – p-piller

Sex og samfund – Receptpligtig prævention

Sundhed.dk – Naturlig prævention

Relaterede artikler

Läkemedelsverket har under våren -08 utfört en marknadskontroll på graviditetstester sålda via svenska nätbutiker.

Läs mer

Rökning, för mycket socker och under- eller övervikt är alla saker som kan göra det svårare för dig att bli gravid.

Läs mer

Enligt en ny norsk studie på att folsyra inte bara minskar risken för att barnet föds med neuralrörsdefekter (t.ex. ryggmärgsbråck), utan även att folsyra dramatiskt minskar risken för autism.

Läs mer

I Köpenhamn i Danmark finns TFP Stork Fertility, som startades av Nina Stork 1999.

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar