meny
Artikler om fertilitet | Nyheter om fertilitet

Marknadskontroll av graviditetstester

Under våren 2008 utförde läkemedelsverket en omfatande marknadskontroll av graviditetstest som säljs genom svenska nätbutiker för att kontrollera att produkterna är korrekt CE-märkta och lever upp till dess standard, men också att korrekt information på svenska finns med i förpackningen och att Läkemedelsverket är informerad om att produkten säljs på den svenska marknaden.

Läkemedelsverket beställde ett 50-tal produkter för granskning av livsmedelsverket, och från billiga-tester.se undersökte Läkemedelsverket; Graviditetstest sticka, graviditetstest stav och ClearBlue Graviditetstest. Billiga-tester.se blev godkända av Läkemedelsverket utan anmärkningar.

Diagnostiska tester för hemmabruk, så som graviditetstest som du kan använda hemma, har hårdare kvar än likvärdiga tester som används inom sjukvården då ansvaret för både utförandet och tolkningen av resultatet ligger på användaren som inte förväntas ha medicinska förkunskaper.

För att Läkemedelsverket ska kunna godkänna en produkt måste produkten bland annat uppfyll dessa krav:

  1. Produkten måste ha en medföljande bruksanvisning på svenska. Det är inte tillräckligt att bruksanvisningen kan skrivas ut från internet eller informationen som kan finnas på förpackningen.
  2. Produkten måste vara CE-märkt, vilket är en märkning som försäkrar att produkten överensstämmer med grundläggande krav för hälsa och säkerhet inom Europa. Endast ett godkännande från FDA (Food and Drug administration i USA) är inte nog för att få säljas i Sverige.
  3. Produkten som säljs på hemsidan måste ha samma produktnamn som produkten som säljs på hemsidan, och som produkten som nämns i bruksanvisningen.

Källor:

Läkemedelsverket

Relaterede artikler

Mensblödningar betyder i vanliga fall att mensen är här, men även under en graviditet kan en kvinna blöda från och till under den första veckan. Läs om nidblödninga


Läs mer

Enligt en ny norsk studie på att folsyra inte bara minskar risken för att barnet föds med neuralrörsdefekter (t.ex. ryggmärgsbråck), utan även att folsyra dramatiskt minskar risken för autism.

Läs mer

Kanske har du då en massa obesvarade frågor om cykler, ägglossning, graviditet och testning, och behöver bra och lättförståelig information.

Läs mer

Skotska forskare menar att de har hittat orsaken till varför kvinnors möjlighet att bli gravid minskas med stigande ålder. forskare tror att det är ett protein, sk. cohesiner, som påverkar.

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar